11-6-2015: De Vloek in de gemeenteraad, kom allemaal!

Aanstaande donderdag (11 juni) zal er in de gemeenteraad weer gesproken worden over Scheveningen Haven en over De Vloek. Wij roepen iedereen op om naar het stadhuis te komen om te laten zien dat De Vloek nog steeds op veel steun kan rekenen. We verzamelen om 19:00 voor het stadhuis, Spuiplein Den Haag. Om 19:30 zal de gemeenteraad beginnen. Laat zien dat er veel steun is voor De Vloek, en dat als deze vrijplaats gesloopt wordt, de stad nog meer een plek is waar alleen de rijke elite en de projectontwikkelaars het voor het zeggen hebben. Daar zitten we niet op te wachten!
16 oktober 2014 besliste de gemeenteraad dat de plannen van wethouder Karsten Klein (CDA) om vrijplaats De Vloek te slopen en een Topzeilcentrum te bouwen doorgang kunnen vinden. Maar de strijd voor het behoud van De Vloek is daarmee nog niet gestreden. Aanstaande donderdag zal dus wederom in de gemeenteraad worden gesproken over Scheveningen Haven en De Vloek, en zal er tijd zijn voor insprekers. Om 19:30 zal de gemeenteraad beginnen met de insprekers. De haven en De Vloek staan als laatste onderwerp op de agenda.
De Vloek voert al een jaar campagne voor het behoud van de vrijplaats. De Vloek werd 13 jaar geleden gekraakt en is uitgegroeid tot een onmisbare plek in de haven van Scheveningen waar allerlei non-profit initiatieven zich hebben kunnen ontwikkelen. Zo geeft de Vloek ruimte aan het biologisch-veganistisch restaurant “Water en Brood”, de concertzaal “de Piratenbar”, vele werkplaatsen, ateliers, woonruimtes en oefenruimtes voor bands. Alle dingen die gebeuren in de Vloek zijn opgezet en worden draaiende gehouden zonder subsidie en het pand wordt in eigen beheer gerund. Wekelijks komen honderden mensen af op de activiteiten van de Vloek.
Eind mei 2014 kondigde de gemeente aan De Vloek te willen ontruimen en slopen voor de bouw van een Topzeilcentrum. Zo’n centrum is er al in dezelfde straat in de vorm van het Nautisch Centrum, en dit staat sinds de oplevering in 2008 grotendeels leeg en had drie miljoen euro extra gemeenschapsgeld nodig om überhaupt rendabel te zijn. Ook veel andere gebouwen in het gebied staan leeg. Ruimte voor de zeilsport is er dus genoeg. Nog meer nieuwbouw is onzinnig en betekent dat de vrijplaats hoogstwaarschijnlijk moet verdwijnen voor nog meer leegstand
Een nieuw Topzeilcentrum is het zoveelste vastgoed- en prestigeproject in de haven waar niemand op zit te wachten. Al jarenlang probeert de gemeente de Scheveningse haven te veranderen in een lustoord voor zeilers en yuppen. Veel bedrijvigheid zoals scheepswerven, die de haven maakte tot wat het was, hebben plaats moeten maken voor dure appartementen, kantoorruimte en een Nautisch Centrum waar geen enkele Scheveninger zich nog thuis voelt.
Het plan voor het Topzeilcentrum werd niet op basis van argumenten maar door middel van machtspolitiek door de gemeenteraad gedrukt. Het college probeerde de angel uit het debat te halen door een inspanningsverplichting uit te spreken om met De Vloek een alternatieve locatie te zoeken, echter wordt dit nu enkel gebruikt om ontruiming af te dwingen.
In plaats van de waarde van De Vloek in te zien, lijkt de gemeente slechts geïnteresseerd in het geld dat de grond oplevert. Wij zijn van mening dat de gemeente zich zou moeten bezig houden met wat de mensen in Den Haag belangrijk vinden en wat goed is voor de stad. Naast ruimte voor de zeilsport zou er in dit deel van Scheveningen Haven ook ruimte voor een plek als De Vloek moeten zijn. Voor duizenden mensen is de Vloek een belangrijke en onmisbare plek.
Steun De Vloek en kom naar de gemeenteraadsvergadering!
Donderdag 11 juni 2015
Verzamelen voor het Stadhuis (Spuiplein): 19:00
Aanvang raadsvergadering: 19:30
The post 11-6-2015: De Vloek in de gemeenteraad, kom allemaal! appeared first on De Vloek.

Add new comment

Filtered HTML

  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Allowed HTML tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Lines and paragraphs break automatically.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Web page addresses and e-mail addresses turn into links automatically.
  • Lines and paragraphs break automatically.
CAPTCHA
This question is for testing whether you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
5 + 2 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.