Swamp is getting evicted (utrecht)

Date: 
Friday, November 2, 2018 - 00:00 to 23:45
audio: 
Body: 

 

 

Vrijdag 2 november 2018, Utrecht. Op dit moment is de politie ‘the Swamp’, een gekraakte alternatieve woongemeenschap, aan het ontruimen dat vijf jaar in Kanaleneiland Utrecht heeft bestaan. De krakers verzetten zich tegen de ontruiming door zich vast te ketenen aan hun huizen. Ze beschermen het jonge bos tegen illegale boomkap aangezien de benodigde vergunningen nog niet aangevraagd zijn door eigenaar Borghese Real Estate B.V.

De politie arriveerde om 9:15 en is op dit moment bezig om zich met graafmachines een weg te verschaffen op het terrein, door bomen en hekken weg te halen. De Bratra is een half uur geleden aangekomen. Buiten het hek heeft zich een groep symphatisanten verzameld. “We laten ze dit bos niet kappen en we zullen ons zolang mogelijk verzetten”, zegt Penny, een van de bewoonsters van ‘the Swamp’.

Zelfvoorziendend wonen

“In vijf jaar tijd hebben we een thuis gemaakt van dit braakliggende terrein. We hebben geleerd samen te leven met de natuur”, zegt Penny. De groep hergebruikt bouwmaterialen en voedsel, maken compost en gebruiken enkel zonneenergie.

‘The Swamp’ vormt een divers ecosysteem met een jong bos wat wordt omgeven door industrie en wegen. Er wonen veel vogels, konijnen en insecten. Ook groeien er mooie orchideen en andere planten en bomen. “Helaas is diversiteit, vanuit een wettelijk perspectief, niet voldoende om het gebied officieel te laten beschermen” zegt ecoloog Rens de Boer, “aangezien millieuwetgeving alleen een kleine groep bedreigde soorten beschermd.”

Ontbrekende kapvergunningen

De krakers zijn bang dat Borghese de bomen zonder vergunning gaat kappen ter voorbereiding op de sanering. “Tijdens de rechtszaak zeiden ze dat ze onmiddelijk willen beginnen met maaien en kappenterwijl ze nog niet eens de benodigde vergunningen hebben aangevraagd.” De aanvraag hiervan duurt minimaal zes weken. “Ze hebben vergunningen aangevraagd om negentien bomen in de omgeving te kappen, maar hebben niet gecheckt of er zich kapvergunningsplichtige bomen bevinden in ‘the Swamp’. De krakers hebben vijftien vergunningsplichtige bomen op het terrein gevonden en hebben de gemeente en de RUD al gewaarschuwd, zonder resultaat.

Distributiecentrum

‘The Swamp’ was vroeger een olieopslag, het terrein in eigendom van het ministerie van financiën en is in 2015 verkocht aan Borghese Real Estate B.V. In januari 2019 wil het bedrijf het terrein overdragen aan de provincie Utrecht nadat de grond leeg en gesaneerd is. Er wordt een distributiecentrum en een busremise gebouwd. “Borghese gaat hier veel winst uit halen” zegt Penny. “Natuurlijk staan we achter openbaar vervoer, maar er zijn alternatieve locaties voor de busremise, waar geen natuur voor hoeft te wijken”.

We zijn niet alleen”

Hoewel Nederland op het eerste gezicht een progressief en groen land lijkt, wordt het tegendeel keer op keer bewezen. Dat zie je bij de verbreding van de A27 en zowel de ontruiming van ‘the Swamp’ als de aankomende ontruiming van de ADM, vrijplaats in Amsterdam. “Deze dingen gebeuren niet alleen in Nederland, kijk naar het Hambach bos in Duitsland, of naar de ZAD in Frankrijk. “Regeringen blijven winst boven mensen en natuur plaatsen”, verklaart Penny. “Als ze echt iets willen doen aan klimaatverandering, zouden ze gemeenschappen als ‘the Swamp’ veel meer moeten waarderen”.

Meer info hier: https://www.indymedia.nl/node/44669

En hier: https://swampsolidarity.wordpress.com/

En radio hier: https://adm.amsterdam/radio/

photos: 
Tags: